Żywienie w sporcie 28 kwietnia

szkolenia-olimpijka-1szkolenia-olimpijka-2szkolenia-olimpijka-3szkolenia Olimpijka 11szkolenia-olimpijka-12
Centrum Ruchu Olimpijka
Olimpijka Otrzymała Certyfikat jakości
Jako jedyni z firm szkoleniowych z branży fitness otrzymaliśmy Standard jakości SUS 2.0
Co za tym idzie, świadczymy dla WAS SZKOLENIA Na najwyższym poziomie

Dieta i Suplementacja

Najbliższe terminy: 28.04 (I Moduł); 12.05 (II Moduł); 9.06 (III Moduł)

Dokument: Certyfikat (po 1 Module); Dyplom po ukończeniu 3 Modułów + test

Czas trwania szkolenia: 1 dzień (8 h) każdy z Modułów koszt szkolenia: 345zł (każdy z Modułów)

Wpłacając za 3 Moduły 1200zł

Osoby prowadzące: Marcin Bladosz, Przemysław Zarzecki

Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe

Opis szkolenia:
Dieta zawsze stanowić będzie decydującą część strategii treningowej i niewątpliwie to ona w dużym stopniu przyczynia się do osiągania sukcesów. Kiedy trenujesz, Twój organizm produkuje energię znacznie szybciej niż wtedy, kiedy nie jesteś tak aktywny. Podczas ćwiczeń mięśnie kurczą się szybciej, płuca pracują intensywnej, serce bije częściej. Wszystkie te procesy potrzebują dodatkowej energii. Skąd bierze się ta energia i co należy zrobić, żeby wystarczyło Ci jej do końca treningu i na resztę dnia?
Te i wiele innych informacji stają się składnią Twojego sukcesu. Tylko od Ciebie zależy to, czy staniesz się zwycięzcą, wzorem dla innych wciąż szukających właściwej drogi, czy osobą kroczącą w ich szeregach.

Moduł 1

1) – Energia, kalorie, metabolizm:

– czym jest energia i skąd się bierze?

– czym jest atp?

– wartość energetyczna różnych składników pokarmowych

– czym są kalorie, a właściwie kilokalorie?

– BMR = PPM, PAL, PPPM, CPM

– wzory do wyliczania zapotrzebowania kalorycznego

– dlaczego liczenie kalorii i wszystkiego co do grama nie zawsze musi się sprawdzać?

– metabolizm

2) – Typy sylwetki (somatotypy):

– ektomorfik

– mezomorfik

– endomorfik

– czy każdy z nich powinien jeść tak samo?

3) – Makroskładniki:

– węglowodany i zagadnienia z nimi związane np. indeks czy ładunek glikemiczny

– białko i zagadnienia z nim związane np próg leucynowy czy bilans azotowy

– tłuszcze i zagadnienia z nimi związane np: : rola cholesterolu czy kwasy omega 3-6-9

4) – Rola wody w organizmie – odpowiednie nawadnianie:

5) – Znaczenie witamin i minerałów w diecie

– witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, K

– minerały: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, jod, inne

6) – Dieta idealna – czy istnieje?

– podwaliny kreowania diety idealnej

– wywiad żywieniowy – w jakim celu i jak powinien wyglądać?

– badania – czy osobie układającej dietę jest to potrzebne?

– wyniki badań – co znaczą?

– higiena badań, czyli jak się przygotować, aby nie chodzić dwa razy

Moduł 2

1)w nawiązaniu do ostatniego działu modułu 1 – interpretacja podstawowych wyników badań krwi:

– morfologia z rozmazem

– lipidogram (ldl, hdl, tg)

– tsh, ft3, ft4

– próby wątrobowe (ast, alt, bilirubina) + ggtp

– markery stanów zapalnych – ob, crp, ferrytyna

– glukoza

2) jelita to drugi mózg? prawda czy dobry biznes?

– charakterystyka jelit i układu pokarmowego

– funkcje jelit i układu pokarmowego

– probiotyki

– prebiotyki

3) substancje antyodżywcze w diecie

– czy gluten jest składnikiem antyodżywczym?

– kwas fitynowy

– taniny

– związki wolotwórcze

– antywitaminy

4) mity dietetyczne – kilka przykładów (jaja, jedzenie po 18, gluten, nadmiar białka)

Moduł 3

1) podstawowa suplementacja jako uzupełnienie całości:

– aminokwasy: bcaa, eaa, glutamina, arginina, hmb, beta-alanina, leucyna, tauryna, cytrulina

– węglowodany: carbo, dekstroza, izotoniki, vitargo, waxy maize

– kreatyna: jabłczan, orotan, chlorowodorek, monohydrat, kre-alkalyn

– odżywki białkowe: wpc, wpi, wph, roślinne, kazeina, wołowe, białko jaja

– gainery

– witaminy i minerały – czy forma ma znaczenie?

2) mechanizmy skutecznej i trwałej redukcji tkanki tłuszczowej?

– stres – główny winowajca?

– smakowitość posiłków, dieta ma smakować czy działac? a może jedno i drugie?

– mechanizm pracy tarczycy – podstawy

– podstawowe problemy z gospodarką cukrową?

– NEAT, EPOC – zagadnienia, którym warto się przyjrzeć

– godziny cardio na bieżni – ma to sens?

– cheat-meale

– wsparcie suplementacyjne – kiedy wdrożyć i czy zawsze jest potrzebne?

żywienie w sporcie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll Up
%d bloggers like this: